Een oven wordt gebruikt om voedsel mee te bakken of langzaam te garen, zonder het fornuis continu aan te laten staan. Omdat jij op zoek bent naar een nieuwe of vervangende overn geven we je in deze tekst eerst enkele kooptips.
Kooptips
Bij het kopen van een fornuis of oven kun je letten op de volgende dingen:
Ik moet een verwijderingsbijdrage betalen, wat is dat?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een oven, droger of koelkast, betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een oven is dat € 5,00. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.
Kan ik in plaats van een inbouwoven en een inbouwkookplaat ook kiezen voor een fornuis?
Ja, dat kan. In plaats van een aparte inbouwoven en inbouwkookplaat zou je kunnen kiezen voor een tussenbouw- of inbouwfornuis of een vrijstaand fornuis. Echter een inbouwfornuis komt niet zo vaak voor.
Wat is het vorodeel van een heteluchtoven?
In een heteluchtoven wordt de warme lucht door middel van een ventilator door de oven geblazen. Hierdoor is de temperatuur in de oven gelijkmatig en zodoende kun je meerdere gerechten tegelijk bereiden.
Wat is het voordeel van een stoomoven?
In een stoomoven worden de gerechten verhit door middel van stoom die door de oven geblazen wordt. Hierbij blijven smaak en voedingswaarde van de gerechten langer intact. Het is ook mogelijk om meerdere gerechten tegelijk te bereiden aangezien er geen sprake is van smaakoverdracht.
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte begrippen bij ovens.
Aansluitwaarde
De aansluitwaarde wordt aangeven in Watt. Controleer of de meterkast dit aankan en voorkom overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis.
Accessoires
Accessoires die geleverd kunnen worden bij een oven zijn een braadslede, rooster, bakplaat, pizzaplaat, grillplaat, grillspit-set, grillpan, kookboek, vleesthermometer, stoomovenpan, pizzasteen, ovenschaal en vangschaal. Al deze extra's kosten natuurlijk wel meer bij de aanschaf van een oven.
Deur dubbele beglazing
Een ovendeur met dubbele beglazing zorgt voor een betere isolatie van de oven, waardoor deze zuiniger is in gebruik.
Engergieklasse
Een oven verbruikt stroom of gas. Met een lettersysteem wordt de energieklasse aangegeven. Deze letters gaan van A naar G, waarbij A staat voor het meest energiezuinig. De meeste modellen zijn klasse A en B. De zuinigere modellen zijn duurder in aanschaf, maar je verdient dit terug doordat er minder energie wordt gebruikt.
Gill en draaispit
Met een grill kun je vlees en ander eten roosteren door middel van stralingswarmte. Sommige ovens met grill beschikken over een draaispit voor het grillen van grote stukken vlees, zoals rollade of een kip.
Hetelucht
In de heteluchtoven wordt de verwarmde lucht door middel van een ventilator door de oven verspreid. Hierdoor is de temperatuur overal in de oven gelijk: er kunnen dan ook meerdere gerechten tegelijkertijd worden bereid. Heteluchtovens zijn altijd elektrische ovens.
Inhoud
De inhoud van de oven is weergegeven in liters. Hoe groter de oven, hoe meer plaats je hebt om gerechten te bereiden. Nadeel is natuurlijk wel dat een grotere oven minder zuinig is in het gebruik.
Kinderbeveiliging
Een oven met kinderbeveiliging zorgt ervoor dat de kinderen niet zomaar de ovendeur kunnen open doen.
Koude ovendeur
Een koude ovendeur, de naam zegt het al, blijft tijdens gebruik van de oven koel, wel zo veilig. Ovens met een mantelkoeling zorgen ervoor dat de oven niet al te veel opwarmt tijdens het gebruik van de oven.
Mantelkoeling
Ovens met een mantelkoeling zorgen ervoor dat de oven niet al te veel opwarmt tijdens het gebruik van de oven. Dat is niet alleen veiliger, maar het spaart ook de naastliggende meubels.
Model
Aangegeven is of de oven werkt op gas, elektriciteit of met stoom. De gasoven heeft als voordeel dat deze relatief goedkoop is en dat deze snel op temperatuur komt. De fornuizen met elektrische ovens worden het meest verkocht. Het voordeel van een elektrische oven is dat de temperatuur beter te regelen is dan bij een gasoven. In een stoomoven worden de gerechten verhit door middel van stoom die door de oven geblazen wordt. Hierbij blijven de smaak en de voedingswaarde van de gerechten langer intact. Het is ook mogelijk om meerdere gerechten tegelijk te bereiden aangezien er geen sprake is van smaakoverdracht. Sommige elektrische ovens kunnen ook verwarmen met stoom.
Onder en bovenwarmte
Ovens met onder- en/of bovenwarmte zijn geschikt voor de traditionele manier van bakken en braden.
Ovenstop
Ovens met een ovenstop schakelen uit nadat de ingestelde tijd voorbij is.
Type
Er zijn verschillende typen ovens: vrijstaand, inbouw fornuisoven en inbouw solo oven. Een vrijstaande oven kun je overal in de keuken neerzetten. Deze ovens zijn doorgaans kleiner dan een inbouwoven. Een inbouw fornuisoven wordt gecombineerd met een kookplaat, de bediening voor de kookplaat zit geïntegreerd in de oven. Er kan gecombineerd worden met zowel een elektrische als een gaskookplaat. Een inbouw fornuisoven wordt altijd onder het werkblad geplaatst met daarboven de kookplaat. Voor meer informatie over kookplaten kun je