Een magnetron is in veel keukens een handig en onmisbaar hulpmiddel geworden. Jij bent op zoek naar een magnetron en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken.
Kan ik eieren koken in een magnetron?
Ja, alleen als ze daarvoor in een speciale houder zijn geplaatst. Onder de schil loopt de druk op tijdens het verhitten, waardoor het ei uiteenspat. Dit wordt voorkomen door de speciale houder waarin je het ei plaatst.
Kan ik het eten in de magnetron afdekken met aluminiumfolie?
Nee, aluminiumfolie of een andere metaalsoort mag nooit in de magnetron. Voor het afdekken van gerechten gebruik je speciale magnetronfolie. Deze is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Kan ik alle soorten servies en pannen in de magnetron gebruiken?
Nee, niet alle soorten schalen, borden en pannen zijn geschikt om in de magnetron te gebruiken. Je kunt dit herkennen aan het symbool aan de onderkant van je serviesgoed. Vaak vind je dit ook terug in de beschrijving van het product: het is dan magnetronbestendig. In geval van twijfel kun je beter schalen of pannen gebruiken waarvan je wel zeker weet ze het geschikt zijn.
Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van de magnetron?
Nee, er zijn geen risico's aan verbonden. Je moet er wel voor zorgen dat het voedsel en vooral kliekjes door en door verwarmd worden zodat eventuele bacteriën geen kans krijgen. Metalen onderdelen horen niet thuis in de magnetron, dus ook niet lepels of ander bestek. Er zijn wel speciale metalen verpakkingen die geschikt zijn voor de magnetron. Deze informatie vind je terug op de verpakking zelf. Ga in ieder geval nooit zelf knutselen aan de magnetron. Ontspannende microgolven door geknoei met het apparaat kunnen zeer gevaarlijk en schadelijk zijn.
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte technische termen bij magnetrons.
Aansluitwaarde
De aansluitwaarde wordt aangeven in Watt. Houd er rekening mee dat een combimagnetron vaak een hogere aansluitwaarde heeft dan een solo magnetron. Controleer of de meterkast dit aankan en voorkom overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis.
Binnenverlichting
Bij een magnetron met binnenverlichting kun je het gerecht door het kijkvenster goed bekijken.
Crispstand
Een magnetron verwarmt het voedsel van binnenuit. Hierdoor komt er geen krokant korstje op het gerecht. Gegratineerde kaas op een schotel wordt niet krokant en een worstenbroodje of pizza houdt 'slap' deeg. Met de crispfunctie kan het allemaal wel. Dit is een extra mogelijkheid van de magnetron, waardoor er wel een krokante bovenlaag op het gerecht komt en een pizzabodem krokant bakt.
Deuropening
Er zijn twee verschillende systemen verkrijgbaar: de draaideur of een systeem met een omlaagklappende deur.
Draaiplateau
Om het gerecht gelijkmatig te verwarmen draait er in het midden van de magnetron een draaiplateau. De grootte ervan wordt aangegeven in centimeters, gemeten over de diameter van het plateau. Er zijn ook nog modellen zonder draaiplateau.
Draaispit
Als de magnetron beschikt over een draaispit, vind je dat hier terug.
Gewichtscontrole
Via het draaiplateau wordt de gewichtsautomaat of gewichtscontrole uitgevoerd. Met de gewichtscontrole kun je precies zien hoeveel voedsel je gaat verwarmen Op basis van deze informatie stel je de magnetron in. Niet alle magnetrons beschikken over deze functie.
Grill
Er zijn vier modellen magnetrons:
Als de magnetron beschikt over een grillfunctie, vind je dat hier terug.
Grill type
De grill kent een maximumtemperatuur en kan onder, boven of onder én boven grillen.
Inhoud
De inhoud van een magnetron wordt aangegeven in liters. Hiervoor gelden de maten van de binnenkant van het apparaat. Van belang voor de grootte van de magnetron is of schalen en ander serviesgoed in de magnetron passen.
Jetstart
Jetstart is een startfunctie van de magnetron. Met een druk op de toets gaat de magnetron meteen op vol vermogen aan voor 30 seconden. Elke druk op deze toets zorgt voor weer 30 seconden extra verwarmen.
Kinderbeveiliging
Dit veld geeft aan of er een beveiliging is ingebouwd zodat het voor ondeugende kindertjes moeilijker wordt om met de magnetron te spelen.
Maximale vermogen
Een magnetron verhit voedsel met behulp van elektromagnetische golven. Het vermogen ervan wordt aangegeven in Watt. In de specificaties vind je het maximale vermogen terug en het aantal vermogenstanden. Met meerdere standen heb je meer keuze voor het gebruik van het apparaat, aangezien je het dan zelf helemaal in kunt stellen per gerecht of type bereiding.
Model
Een magnetron kent drie modellen:
Tussen de laatste twee vormen van inbouwmodellen zit verschil. Als je kiest voor een inbouwmodel, let er dan op dat het model geschikt is voor de plaats waar je het apparaat neer wilt zetten. In geval van twijfel kun je de keukenspecialist raadplegen of lees het montagevoorschrift bij de magnetron.
Ontdooistand
Met deze stand ontdooi je gerechten. Vaak tref je op de magnetron ook speciale toetsen aan waarmee je het soort product kunt kiezen. Bijvoorbeeld vlees, vis of brood. De magnetron past dan de ontdooistand aan op de structuur van het te ontdooien product.
Toebehoren
Bij de magnetron worden accessoires geleverd als een braadslee, combirooster, bakplaat, bakblik, ovenschaal, roosters, een kookboek of een babyfleshouder. Wat er als extra bij de magnetron wordt geleverd, vind je hier terug.
Type
Er zijn vier typen magnetrons:
Daarnaast is er een losse functie, de crispmodule. Dit is een extra mogelijkheid van de magnetron waardoor er wél een krokante bovenlaag op het gerecht komt en een pizzabodem krokant bakt.
Vermogenstanden
Het vermogen van de magnetron wordt aangegeven in Watt. In de specificaties vind je het maximale vermogen terug en het aantal vermogenstanden. Met meerdere standen heb je meer keuze voor het gebruik van het apparaat, aangezien je het dan zelf helemaal in kunt stellen per gerecht of type bereiding.