Receivers en versterkers (of audioversterkers) zijn audioapparatuur voor het ontvangen van geluidssignalen van radiostations en het doorgeven ervan naar de luidsprekers. Een receiver is een tuner en versterker in één. Een versterker is het hart van een audiosysteem. Het spreekt dus voor zich dat de keuze van een versterker een belangrijke is. Hieronder bespreken we de belangrijkste dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een versterker. Als je op zoek bent naar een receiver, kijk dan in de categorie receiver.
Populaire merken versterkers zijn: Denon, JBL, JVC, Kenwood, Philips, Pioneer, Sony en Yamaha.
Versterker
De luidsprekers worden aangesloten op versterkers. Er bestaan verschillende typen versterkers. Het type wordt weergegeven met getallen, bijvoorbeeld 2.1, 5.1 of 7.1. Deze getallen hebben betrekking op het aantal geluidskanalen van de versterker. In het geval van een versterker van het type 5.1 komt dit neer op vijf kanalen rondom (een centerspeaker en vier satellietspeakers) en een zesde kanaal voor de lage tonen (subwoofer). In totaal heb je dus zes speakers bij een 5.1-versterker. Een kanaal staat voor uitgang op de versterker waar de speaker op aangesloten kan worden. Als je een stereo wilt, dan is een steroversterker altijd de beste optie. Wil je meerdere luidsprekers door je huiskamer plaatsen, bijvoorbeeld voor je home cinemaser, dan zijn twee-kanaals versterkers minimaal, maar beter is een drie-kanaals versterker of nog liever een vier-kanaals versterker te kopen. Zo’n versterker geeft je veel meer mogelijkheden en daarmee kun je door je huis heen diverse luidsprekers (bij)plaatsen. Ook voor autoaudio geldt dit sterk: met een vier-kanaals versterker kun je zowel voorin als achterin twee luidsprekers plaatsen. Bij vrijwel elke versterker is het mogelijk om twee kanalen brugbaar te maken tot een kanaal om een subwoofer aan te kunnen sturen. Een versterker voor in de auto vind je in de categorie autoversterker.
Soorten versterkers
Versterkers worden ook wel amplifiers, amps of stereoversterkers genoemd. Er zijn verschillende modellen versterkers die aangesloten kunnen worden op de hifiset. Zo is er de digitale versterker, de eindversterker, de home cinemaversterker (zie home cinemaset), de radioversterker, de surround versterker of de voorversterker. Er zijn digitale versterkers die een digitaal signaal omzetten in een analoog signaal, dat uit de versterker komt. Andere digitale versterkers ontvangen een analoog signaal dat vervolgens wordt omgezet in een digitaal signaal. Na filteren van de ontstane draaggolf blijft weer het oorspronkelijke analoge signaal over. Een voorversterker is een versterker die voor een andere versterker geplaatst wordt om het inkomende signaal in een elektrisch signaal om te zetten, zodat de andere versterker het verder kan verwerken. Surround versterkers zijn versterkers met een decoder voor bijvoorbeeld Dolby Digital, Dolby Prologic of DTS. Dit zijn vaak versterkers met meer dan vijf speakeroutputs.
Surround geluid
Dolby Digital (DD), Digital Theatre System (DTS) en Dolby Pro Logic II (DPLII) zijn vormen van surround geluid, dit staat weergegeven onder decoder. Zowel DD als DTS heeft gescheiden geluidskanalen: satellietspeakers, een midkanaal en een laag frequentiekanaal. Dit laatste kanaal is geen volwaardig kanaal, maar geeft slechts diepe bastonen weer. Er zijn in principe zes speakers nodig om dit signaal optimaal weer te geven, maar met minder kun je ook een mooi surround geluid krijgen.
Ruis bij tuners en versterkers
Tuners, versterkers en receivers produceren allemaal een achtergrondsignaal, dat de zuiverheid van het ontvangen en uitgaande signaal beïnvloedt. De verhouding tussen de achtergrondruis en het waargenomen signaal heet de S/N-ratio, die wordt weergegeven in een aantal decibel (dB). De ruis, die bijvoorbeeld een versterker toevoegt, heeft meestal een constant volume. Dus die ruis is voornamelijk hoorbaar in de stille passages. Maar als je een goede versterker koopt, heb je hier geen last van. De kwaliteit van de meeste versterkers is tegenwoordig zo goed dat je die ruis eigenlijk niet meer hoort. Bij een signaal-ruisverhouding van 60 dB is de ruis zeer zacht te horen. Een signaal-ruisverhouding van 90 dB is zeer goed.
Harmonische vervorming versterker
Een andere eigenschap waar je bij de aanschaf van een versterker op moet letten, is de harmonische vervorming. De harmonische vervorming wordt weergegeven in percentage en hiermee wordt het verschil in het oorspronkelijke signaal versus het uitgaande signaal bedoeld. Naarmate het percentage lager is, wordt het oorspronkelijke geluid zuiverder weergegeven.
Bekijk en vergelijk hier versterkes en vind de beste koop!