Een lekker geurtje is altijd een perfect cadeau voor jezelf of voor iemand anders. De populairste 10 damesgeuren zijn op dit moment;
- Chanel - Coco mademoiselle,
- Dior - J'adore Dior,
- Chanel - Chanel no5,
- Thierry Mugler - Angel,
- Dolce & Gabbana - Light blue,
- DKNY - Be delicious,
- Emporio Armani - She,
- Jean Paul Gaultier - Jean Paul Gaultier,
- Cacharel - Noa en
- Dolce & Gabbana - D&G the one.
Wil je een nieuw luchtje kopen let dan op het volgende:
- Concentratie van de geur: hoe hoger de concentratie van een geur, hoe duurder. Iedere geur is in verschillende concentraties verkrijgbaar.
- Jaargetijde: stem je parfum af op het seizoen, zo draag je zomers bijvoorbeeld frissere geuren dan ’s winters.
- Leeftijd: koop een parfum die past bij je leeftijd. Over het algemeen kun je zwaardere geuren beter hebben naarmate je ouder bent. Ben je nog heel jong, kies dan voor een lichte geur.
- Ruiken: op iedere huid ruikt een geur anders, spuit een geur daarom altijd op je eigen huid en probeer maximaal 2 geuren per keer uit (op iedere pols één). Wacht minimaal tien minuten met ruiken om erachter te komen hoe de basisgeur het beste tot zijn recht komt op jouw huid.
- Verpakking: het klink misschien raar maar let op de kleur en vormgeving van het parfumflesje. Het flesje is speciaal ontworpen bij de geur en kan je dus heel veel over de parfum vertellen.
- Soort geur: als je een geur had die je lekker vond, kies dan een nieuw luchtje uit die dezelfde geursoort heeft.
Concentratie van een geur
Hoewel we het meestal hebben over parfum, is deze term eigenlijk verkeerd gekozen. Er bestaan namelijk verschillende soorten ‘parfums’, afhankelijk van hoe geconcentreerd de geur is praten we over:
- Parfum: parfum heeft de hoogste concentratie van een geur en is hierdoor ook het duurst. Afhankelijk van het merk wordt 15 tot 30 procent parfumconcentraat opgelost in 90 procent alcohol. Een paar druppels parfum volstaan al om heerlijk te ruiken.
- Eau de parfum (edp): edp is parfum in een lagere geurconcentratie (10 tot 15 procent) dat wordt verdund met 90 procent ethanol. Omdat eau de parfum minder geconcentreerd is dan parfum moet je hier meer van gebruiken voor hetzelfde resultaat.
- Eau de toilette (edt): edt heeft een geurconcentratie die varieert van 5 tot 10 procent en wordt gewoonlijk verdund met 85 procent alcohol. Eau de toilette is in flacons en verstuivers verkrijgbaar.
- Eau de cologne (edc): edc heeft een nog lager percentage parfumconcentraat, variërend van 3 to 5 procent en heeft een alcolholpercentage van 70 tot 80 procent.
Soorten geuren Nu je weet wat voor soorten parfum er zijn, kun je je afvragen welke soorten geuren er zijn. Geuren kunnen onderverdeeld worden in de volgende categoriën:
- Bloemig: deze geuren zijn afgeleid van bloemen, zoals rozen en fresia’s. Bloemige geuren passen goed bij de lente. Flower van Kenzo is hiervan een voorbeeld.
- Fruitig: dit zijn geuren die een duidelijke fruitgeur dragen. Fruitige geuren passen goed bij de zomer. Veel gebruikte ingrediënten zijn citroen, appel en sinaasppel. Be Delicious van Donna Karan is hier een voorbeeld van.
- Houtig: dit zijn warme, mysterieuze en sensuele geuren. Houtige geuren passen goed bij de herfst. Veel gebruikte ingrediënten zijn sandelhout en ceder. Hypnotic Poison van Dior is een voorbeeld van een houtige geur.
- Oosters: dit zijn zware, kruidige geuren die lang blijven hangen. Oosterse geuren passen goed bij de winter. Veel gebruikte ingrediënten hierbij zijn amber, kruidnagel, kaneel en vanille. Obsession van Calvin Klein is een voorbeeld van een Oosterse geur.
Het aanbrengen van parfum De meest geschikte plaatsen om parfum aan te brengen zijn die lichaamsplekjes waar je bloedvaten het meest aan de huidoppervlakte komen. Dat zijn tegelijkertijd de warmste plekken van je lichaam. Op die manier profiteert parfum van de warmte om zich beter te verspreiden. Dit zijn de meest geschikte plekken voor het aanbrengen van parfum:
- Je slapenen achter je oren
- Je polsen en tussen je ellebogen
- Je hals en nek
- Tussen je borsten
- Je knieholten en enkels
Je lichaamstemperatuur speelt ook een rol bij het aanbrengen van parfum. Hoe warmer je bent, hoe langer de geur blijft hangen. Dus als je iemand bent die het over het algemeen warm heeft, hoef je niet veel parfum aan te brengen. Als je iemand bent die het regelmatig koud heeft moet je wat meer parfum aanbrengen.
Gebruikstips parfum Parfum kan heerlijk ruiken en een toevoeging zijn voor je persoonlijkheid, maar verkeerd gebruik heeft het tegenovergestelde effect. Hou je daarom aan de onderstaande gebruikstips:
- Spuit je parfum het liefst meteen op na het douchen, zodat je poriën de geur op kunnen nemen terwijl ze openstaan.
- Spuit met mate. Niets is zo storend als iemand die ‘in het potje is gevallen’. Van de meeste parfums is één à twee spuitjes genoeg. ‘s Avonds mag je parfum rijkelijker sprayen dan overdag.
- Heb je liever een wolkje parfum rond je hangen, spray dan wat parfum in de lucht en wandel erdoor.
- Je kunt ook wat parfum op je haarborstel sprayen en er vervolgens je haar mee borstelen.
- Spuit je parfum liever niet op je kleding of sieraden, hier kun je nare gele vlekken aan overhouden.
- Wrijf je polsen niet over elkaar nadat je er wat parfum op hebt aangebracht. Dit vlakt de geur af.
- Vervliegt jouw parfum snel, neem dan je flesje mee in je tas en spuit na halve dag nog een beetje parfum op. Maar pas op: dat jij de geur niet meer ruikt kan ook gewenning zijn. Vraag daarom aan iemand anders of je parfum vervlogen is.
- Om de kleur en geur van je parfum te behouden kun je deze het beste op een koele plek en uit het zonlicht bewaren.