Het wordt zo’n weekend dat Nederland massaal de tuinstoelen uit de schuur haalt en zin krijgt een barbecuetang in de hand te nemen. Als je niet alleen komend weekend maar de hele zomer optimaal wilt genieten is het tijd voor ‘ the real deal ‘! Tijd om te investeren in een goede, duurzame barbecue. Wij helpen jou hierbij!
Soorten barbecues
Er zijn verschillende soorten grills of barbecues. Een barbecue op houtskool geeft een speciale geur en smaak aan je gegrilde vlees en je moet zelf vuur maken en het in de gaten houden. Bij een elektrische barbecue hoef je geen vuur te maken of aanmaakblokjes te gebruiken. Je kunt de barbecue of grill gemakkelijk op temperatuur houden door een regelbare thermostaat.
Als je toch voor gemak en snelheid gaat, dan is er de gasbarbecue: met één druk op de knop is het vuur aan en je kunt vaak zelf de temperatuur instellen.
Waar moet ik op letten?
Een belangrijk onderdeel van een succesvolle barbecuesessie is het kookoppervlak. Het is over het algemeen voordelig als de barbecue enige diepte heeft: als het vlees kort op de kolen zit wordt het namelijk te heet en verkoolt je vlees. De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal mensen waarvoor je kookt.
Om respectabel vlees aan je gasten te kunnen serveren is het verder van belang dat het eten gelijkmatig over het oppervlak wordt verwarmd. Let hierop bij jouw aankoop.
Andere aandachtspuntjes bij de aanschaf van een barbecue: zit er een zijbrander bij? (handig om eten op warm te houden) en zit er een onderstel bij? (handig om de barbecue op werkhoogte te installeren). Bedenk ook welk materiaal en kleur jouw voorkeur heeft, ook hierin heb je ruime keuze!
Veiligheid
Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk: barbecue veilig. Pas op met synthetische kleding en gebruik bij het aanmaken van een houtskoolbarbecue alleen speciale aanmaakblokjes of vloeistof en geen benzine, petroleum of spiritus.
Wat is het verschil tussen een elektrische barbecue en een gasbarbecue?
Een elektrische BBQ is over het algemeen wat kleiner en handzamer dan een gasbarbecue, hoewel er ook een campingmodel is dat op gas werkt. Voordeel van een gasbarbecue met regelbare thermostaat is dat de temperatuur direct het door jou ingestelde niveau bereikt. Dit in tegenstelling tot elektrische barbecues, waar je bij het instellen van de temperatuur enige vertraging moet incalculeren.
Ik bak vaak voor grote partijen. Wat is voor mij de ideale BBQ?
Als je voor grote groepen mensen kookt, is het raadzaam om naar een gas BBQ te kijken. Deze hebben vaak een groter kookoppervlak, gaan snel aan en zijn vrijwel direct op temperatuur. Wil je grote stukken vlees braden dan is het van belang dat er een deksel op de BBQ zit, zodat je het voedsel indirect kunt verhitten.
Is de grillplaat altijd verwijderbaar voor het schoonmaken?
Ja, de grillplaat kun je altijd verwijderen.
Kan ik de houtskool BBQ ook met benzine of spiritus aanmaken?
Nee, dit kan zeer gevaarlijk zijn. Steek een BBQ alleen aan met speciale aanmaakblokjes of vloeistof.
Ik wil op de camping BBQ'en. Zijn er ook modellen die makkelijk mee te nemen zijn?
Ja, er zijn veel modellen die makkelijk zijn om mee te nemen, zowel elektrisch, op gas en houtskool. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Partygrill van Campingaz, de Kofferbarbecue van Tefal en de Go Anywhere Grill van Weber.
Accessoires
Denk hierbij aan een afdekhoes, kookboek of windscherm.
Afmetingen rooster
Dit wordt aangegeven in centimeters. Gemeten wordt de diameter van het rooster.
Contactsysteem
Het contactsysteem betekent dat het vlees snel dichtschroeit op de bakplaat en zo zijn volle smaak behoudt. Hierbij gaat het om een hete plaat waarop het voedsel wordt geprepareerd, en niet om een rooster. Vaak zijn dit electrische bbq's.
Grillplaat
Geeft aan of er een grillplaat bij de bbq zit, naast het normale rooster. Dit zie je vaak bij uitgebreide gasbbq's.
Hittebest. handgrepen
De hittebestendige handgrepen zijn handig om de bbq vast te houden bij het koken. Het is echter niet de bedoeling een brandende bbq te verplaatsen.
Kookoppervlak
Dit wordt aangegeven in vierkante centimeters.
Model
Voordat je een BBQ aanschaft, moet je beslissen of je kiest voor een traditioneel houtskool model of dat je voor een modernere versie gaat. Tegenwoordig zijn er namelijk naast de houtskoolbarbecues ook modellen die op gas of elektriciteit werken.
Onderstel
Dit geeft aan of er een onderstel onder de bbq zit, zodat het grillrooster op werkhoogte is. Hierdoor hoef je niet door de knieen om te koken maar kun je rustig rechtop blijven staan.
Ontstekingssysteem
Er zijn twee soorten ontstekingssystemen voor gasbbq's. De sure light is een systeem dat de bbq altijd aankrijgt, en je hebt ook de traditionele vonkontsteking.
Regelbare thermostaat
Dit geeft aan of je de temperatuur van de gasbarbecue of de electrische bbq kunt aanpassen.
Verhitting
Er is een verschil tussen directe en indirecte hitte. Directe hitte is de traditionele barbecuemethode, waarbij het vlees direct op een rooster of plaat met open kap boven de warmtebron wordt bereid. Het vlees schroeit dicht en het vocht blijft behouden. Deze methode is geschikt voor dunnere soorten vlees die snel klaar zijn. Als je kookt met een gesloten kap is de warmtebron indirect. Dit lijkt op een oven en deze manier is geschikt voor grotere stukken vlees die rondom gegaard moeten worden.
Vermogen
Het vermogen van een electrische BBQ wordt aangegeven in Watt.
Verwijderbare asla
Dit geeft aan of je de asla los kunt maken van de BBQ, om zo makkelijk de as en koolrestanten weg te gooien.
Waterreservoir
Een waterreservoir zit vaak bij een smoker BBQ voor de verdamping. Ook hebben sommige gewone BBQ's er een. Het waterreservoir dient om de rook- en geurontwikkeling tegen te gaan.
Zijbrander
Een zijbrander is een extra brander die bij een gasbarbecue naast het hoofdgedeelte zit. Deze is vaak minder heet dan de hoofdbrander.