Het maakt niet uit of je nu een digitale camera of een ouderwets fototoestel hebt: als je in verschillende situaties een mooi plaatje wilt schieten, dan heb je meestal al snel door dat een flitser geen overbodige luxe is. Een flitser zorgt voor een kortstondige lichtflits bij te weinig omgevingslicht, waardoor er toch een foto gemaakt kan worden.
Soorten flitsers
Er zijn verschillende soorten flitsers. De belangrijkste zijn:
Functies en extra's flitser
De flitser heeft verschillende functies en extra's om het gebruik makkelijker voor je te maken. Voorbeelden zijn:
Hoe werk ik rode ogen weg?
Dit gaat meestal het makkelijkst met een voorflitser. Achteraf bewerken gaat het makkelijkst met fotobewerkingssoftware.
Ik wil vanaf een tafel foto's maken, maar daar is mijn flitsstatief veel te hoog voor. Wat nu?
Koop een klein tafelstatief dat gemakkelijk inklapbaar is.
Mijn digitale camera heeft een ingebouwde digitale flitser. Kan ik hier een losse (analoge) flitser op aansluiten?
Helaas, dit is onmogelijk.
Bij binnenopnames, waarbij ik de ingebouwde flitser moet gebruiken, heb ik altijd te donkere foto's. Wat kan ik hier aan doen?
Om een goed belichte flitsopname te krijgen is het van belang dat het onderwerp zich binnen het bereik van de ingebouwde flitser bevindt. Bij een normale ISO-waarde van 85 is dit een bereik van 0,6 tot 2,2 meter. Door de ISO-waarde op High te zetten, kun je dit bereik verdubbelen tot ruim 4 meter. Het gebruik van de hoogste ISO-waarde leidt echter wel tot een verhoging van de beeldruis. Wacht ook na elke keer flitsen rustig tot de flitser zich weer heeft opgeladen en het rode lampje continu brandt.