De zonnebril is behalve een bescherming van je ogen tegen de zon een mode-item geworden. Tegenwoordig zijn designerzonnebrillen helemaal hot.
Kooptips zonnebril
Let bij het kopen van een zonnebril de volgende aspecten:
- De glaskleur: elke kleur heeft zijn eigen kenmerken heeft die bepalend zijn voor het gebruik van de zonnebril. Niet alleen direct zonlicht is van invloed, maar ook de weerkaatsende (en dus versterkende) werking van water, zand, sneeuw en ijs bepalen de keuze voor kleur en materiaal.
- Het CE-keurmerk: alleen zonnebrillen met een UV-filter beschermen je ogen tegen schadelijke straling van de zon. Let daarom op of je zonnebril beschikt over een CE-keurmerk van minimaal categorie 1 (voor bewolkte omstandigheden).
- Kinderbrillen: de ogen van kinderen moeten extra beschermd worden omdat ze zich tot hun vijftiende nog ontwikkelen. Kies daarom voor speciale zonnebrillen voor kinderen.
- De vorm van je gezicht: kies altijd een zonnebril die past bij de vorm van je gezicht en wenkbrauwen en bij de kleur van je huid en haar.
- Spiegelglas: wil je de zonnebril veel gaan gebruiken in het verkeer of in de buurt van water, kies dan voor spiegelglas. Spiegelglas heeft een polariserende werking waardoor het spiegeling wegneemt, bijvoorbeeld de spiegeling van water of in het autoruit bij een lage zonnestand. Hierdoor zorgt spiegelglas voor extra veiligheid.
Het design van zonnebrillen De zonnebril is er in allerlei designs: met brede of juist smalle monturen, met ronde, vierkante of rechthoekige glazen en met verschillende decoraties zoals diamantjes op de zijkant. Welk design je kiest hangt natuurlijk grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeur. Hoewel er aan de glaskleur van een zonnebril vaak minder belang wordt gehecht dan aan het montuur is het belangrijk even stil te staan bij de volgende punten:
- Groene glazen reduceren het licht zonder de helderheid aan te tasten.
- Grijze glazen bieden een uitstekende waarneming van kleuren.
- Gele glazen verhogen het contrast, zeker bij nevelige of zelfs mistige omstandigheden, en zijn daarom prima geschikt voor in het verkeer.
- Bruin glas werkt ook contrastverhogend en kun je gebruiken bij matig zonnige omstandigheden.
- Oranje en rode glazen geven meer contrast dan gele en bieden het hoogste contrast bij weinig licht.
- Blauwe en roze glazen zijn weer af te raden in het verkeer, omdat ze de waarneming van kleuren veranderen.
- Reflecterende (spiegel)glazen zijn bijzonder geschikt voor de wintersporter.
De UV-bescherming van zonnebrillen
Een zonnebril dient in eerste instantie als bescherming tegen de schadelijke ultraviolette straling van de zon. Zonder bescherming kan je ooglens staar ontwikkelen. De aanduiding ‘UV400 Protection’ geeft aan dat de zonnebril gebruikt kan worden bij extreem zonlicht.
Maar niet iedere zonnebril beschermt je ogen even goed tegen UV-straling. Om er zeker van te zijn dat een zonnebril je ogen beschermt kun je het beste letten op het CE-keurmerk. Het CE-keurmerk is verder onderverdeeld in 5 categorieën:
Categorie:
|
Lichtdoorlaatbaarheid:
|
Geschikt voor:
|
0
|
80 tot 100%
|
zwaarbewolkte omstandigheden, waarin je toch veel contrast wilt zien.
|
1
|
43 tot 80%
|
bewolkte omstandigheden.
|
2
|
18 tot 43%
|
gemiddeld tot zeer zonnige omstandigheden.
|
3
|
8 tot 18%
|
gemiddeld tot zeer zonnige omstandigheden.
|
4
|
3 tot 8%
|
winter- en watersport onder extreme omstandigheden, maar niet geschikt om mee te autorijden.
|
Welke zonnebril past bij mij?
Om de juiste zonnebril te kiezen moet je rekening houden met de vorm van je gezicht, de vorm van je wenkbrauwen, de kleur van je huid en de kleur van je haar.
- Gezichtsvorm. De vorm van je hoofd is belangrijk bij het kiezen van een goede zonnebril. Kijk eerst eens goed naar je gezicht in de spiegel en bepaal je gezichtsvorm.
- Ovaal gezicht. Als je een ovaal gezicht hebt, heb je geluk. Die vorm wordt gezien als ‘ideaal’ en dan kun je alle soorten zonnebrillen dragen.
- Rond gezicht. Heb je een rond gezicht? Dan kun je rechthoekige monturen gebruiken om je gezicht wat langer te laten lijken. Kies een montuur dat even breed of breder is dan het breedste gedeelte van je gezicht. In principe kun je alle vormen hebben, behalve de ronde.
- Hoekig gezicht. Bij een hoekig gezicht kun je het beste vierkante of ovale glazen dragen. Zorg ervoor dat het montuur niet breder is dan je jukbeen. Heb je ook nog een brede, hoekige kaaklijn? Kies dan voor ronde vormen om het beeld een beetje te verzachten.
- Lang gezicht. Als je een lang gezicht hebt, kun je het korter doen lijken door een breed montuur te nemen met bijvoorbeeld een leuke versiering op de zijkant.
- Hartvormig gezicht. Heb je een hartvormig gezicht? Ga dan voor grote, ronde en rechthoekige zonnebrillen.
- Wenkbrauwen. Zorg ervoor dat je zonnebril gelijkloopt met de vorm van je wenkbrauwen! Bij de grote zonnebrillen van tegenwoordig zijn je wenkbrauwen vaak niet eens te zien, maar zoek je een kleiner model zonnebril, let daar dan op.
- Huid en Haar. Probeer de kleur van je montuur af te stemmen op de kleur van je huid en haar.
- Bleke huid en licht haar. Met een donker montuur kun je erg hard overkomen. Kies daarom voor een zonnebril met lichte kleuren of juist vrolijke felle kleuren, bijvoorbeeld oranje.
- Getinte/ donkere huid en donker haar. Bij een getinte of donkere huid en donker haar staan zonnebrillen met een zilver- of goudkleurig montuur erg mooi. Maar je kunt ook goed kiezen voor een donker montuur.
Het prijsverschil tussen zonnebrillen
De reden dat de prijzen van zonnebrillen aanzienlijk uiteenlopen komt door de onderstaande factoren:
- Het merk: het merk van een zonnebril bepaalt in grote mate de prijs van een zonnebril. Zonnebrillen van bekende designers zijn modieus en sommige mensen betalen hier graag meer geld voor dan voor een merkloze zonnebril.
- Het materiaal: het materiaal waar een zonnebril van gemaakt is, is bepalend voor de prijs van de zonnebril. Vanzelfsprekend kost bijvoorbeeld een rvs zonnebril meer geld dan een plastic zonnebril.
- De glazen: de glazen van een zonnebril kunnen eveneens van invloed zijn op de prijs van een zonnebril. Zo zijn zonnebrilglazen op sterkte, zonnebrillen met een polariserende werking of zonnebrillen met een CE-keurmerk vaak prijziger dan zonnebrilglazen zonder deze eigenschappen.