Vanaf het moment dat je kind goed zelfstandig rechtop kan zitten, kun je in principe een kinderstoel gaan gebruiken. De kinderstoel zal tot je kind een jaar of drie is, veel gebruikt worden. Een weloverwogen keuze is dus heel belangrijk, maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een kinderstoel? In deze tekst bespreken we de belangrijkste dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een kinderstoel.
Kooptips kinderstoel
Let bij het kopen van een kinderstoel op de volgende aspecten:
- Controleer de stabiliteit van het frame door hierop te leunen en in verschillende richtingen te bewegen.
- Controleer bij een kinderstoel met eetblad of het eetblad stevig is en niet door je kind losgemaakt kan worden.
- Controleer bij een kinderstoel zonder eetblad of de stoel goed aansluit op de tafel. Als de kinderstoel goed aansluit kan er geen eten, drinken of andere voorwerpen tussen de tafel en de stoel vallen.
- Controleer bij een klapstoel of de kinderstoel een extra beveiliging heeft waardoor de stoel niet plotseling kan inklappen.
- Let bij een hangstoel op de gewichtsaanduiding en de beveiliging om te voorkomen dat het stoeltje van de tafel af zou kunnen schuiven.
- Controleer de afmetingen van de kinderstoel zodat je kind zo lang mogelijk plezier heeft van de kinderstoel. De juiste kinderstoelafmetingen zijn:
- Zitbreedte: minimaal 30 cm
- Zitlengte: circa 25 cm
- Afstand eetblad – zitting: minimaal 16 cm
- Afstand eetblad – rugleuning: minimaal 23 cm
Typen kinderstoelen De volgende typen kinderstoelen kunnen onderscheiden worden:
- De aanschuifstoel: kan net als een gewone stoel worden aangeschoven aan de tafel. Doordat je de kinderstoel onder tafel aanschuift bespaar je een hoop ruimte. Bij de aankoop van een aanschuifstoel is het belangrijk op te letten dat de stoel goed aansluit, zodat er geen eten, drinken of voorwerpen tussen de tafel en de stoel door kunnen vallen. Het leuke van een aanschuifstoel is dat je aan dezelfde tafel zit te eten. Het nadeel is echter dat kinderen gemakkelijker bij gevaarlijke voorwerpen op de tafel kunnen zoals messen, vorken en hete pannen.
- De kinderstoel met eetblad: heeft het eetblad aan de stoel vastzitten. Het is belangrijk dat je kind zelf niet in staat is het eetblad los te maken. Wanneer de stoel hoog genoeg is, kan het eetblad over de tafel worden geschoven zodat er ruimte bespaard kan worden. Daarnaast is het mogelijk de kinderstoel met eetblad te gebruiken in andere vertrekken of je kind er lekker in te laten spelen.
- De klapstoel: kun je gemakkelijk inklappen en opbergen. Omdat deze kinderstoel kleiner is dan de meeste andere kinderstoelen is hij ideaal wanneer je weinig ruimte tot je beschikking hebt. Het nadeel is wel dat de stoel al snel te klein kan worden voor je kind. Bij de aanschaf van een klapstoel moet je er goed op letten dat de kinderstoel een extra beveiliging heeft waardoor de stoel niet plotseling kan inklappen.
De meegroeistoel: maakt het mogelijk de afmetingen van de stoel aan je kind aan te passen. Doordat de stoel zowel in lengte als in breedte versteld kan worden heb je lang plezier van deze stoel. Afhankelijk van de meegroeistoel die je koopt is er al dan niet een eetblad aan de stoel bevestigd, die er in de meeste gevallen af kan worden gehaald.
- De kubus kinderstoel: is een kinderstoel met eetblad. Het leuke van de kubusstoel is dat deze uit twee delen bestaat die aan elkaar vastzitten met een scharniersysteem. Door de twee delen van elkaar af te halen creëer je een klein tafeltje en stoeltje.
- De hangstoel: is een kinderstoel zonder poten. Ideaal voor mensen die vaak buiten de deur eten of over weinig ruimte beschikken. Dit stoeltje is gemakkelijk aan ieder tafelblad te bevestigen. Wel is het belangrijk dat de tafel goed stabiel staat en dat het tafelblad dik genoeg is. Het tafelblad moet voor bevestiging schoon en droog zijn en er mag geen tafelkleed, zeil of placemat op liggen. Het gewicht van je kind drukt het stoeltje stevig vast aan het tafelblad. Belangrijk is het om te letten op de gewichtsaanduiding en de beveiliging goed te bekijken om te voorkomen dat het stoeltje van de tafel af zou kunnen schuiven. Bij een hangstoeltje is het tevens belangrijk altijd goed te controleren of het stoeltje goed aan de tafel vastzit. Dit kan door bijvoorbeeld aan de achterkant van het stoeltje te trekken of erop te leunen.
Eigenschappen kinderstoel Wanneer je hebt besloten welk type kinderstoel je wilt kopen voor je kind is het belangrijk op de volgende kenmerken te letten:
- Gordels: om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat de kinderstoel over gordels bezit of dat deze erop kunnen worden vastgemaakt. Gordels moeten zacht zijn, mogen niet snijden en moeten van stevig materiaal gemaakt zijn.
- Heupgordel: de heupgordel voorkomt dat je kind uit de kinderstoel kan klimmen.
- Kruisband: de kruisband is een gordel die voorkomt dat je kind onderuit kan glijden in de stoel.
- Stoelverkleiner: wanneer je kind nog te klein is voor de kinderstoel kun je een stoelverkleiner gebruiken. Hiermee kan je kind toch lekker stevig zitten en zo voorkom je dat je kind onderuitglijdt.
- Stoelverhoger: wanneer je kind te groot is geworden voor de kinderstoel, maar nog te klein is om op een gewone stoel goed boven de tafel uit te komen, kun je een stoelverhoger gebruiken. Een stoelverhoger kan door middel van riemen op een gewone eetstoel worden bevestigd.
- Indien de voetensteun van de kinderstoel verstelbaar is, kun je hem het beste zo instellen dat je kind er steun van krijgt maar niet de mogelijkheid om te gaan staan.
- Let op dat je kind zich niet met handen of voeten tegen het meubilair zoals de tafel, stoelen of kasten kan afzetten waardoor de kinderstoel zou kunnen omvallen.
- Wanneer de kinderstoel meer dan twee wielen heeft moeten de wielen geblokkeerd kunnen worden.