Nederland is een echt fietsland en daarom starten veel ouders al vroeg met hun kinderen te leren fietsen. De fiets is hét vervoermiddel voor kinderen. Naar school, vriendjes, naar de voetbalclub of zomaar een stukje fietsen: een kind peddelt wat af. Eerst fietst je koter op een driewieler en voor je het weet is hij of zij groot genoeg voor de eerste echte kinderfiets. Maar wat voor fiets ga je kopen? Een echte K3-meisjesfiets, een Kabouter Plop-fiets, een mountainbike of een BMX? Met versnellingen of niet? In deze tekst staat meer informatie over kinderfietsen en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.
De juiste maat fiets
Bij dames- en herenfietsen wordt de maat aangegeven in framehoogte, gemeten in centimeters. Dit is bij kinderfietsen niet het geval. Hier wordt de wielmaat aangegeven, aangeduid in inch. Hanteer daarbij de volgende wielmaten:
(bron: Infopolitie.nl)
Als je op zoek bent naar een fiets voor een kind van 11 jaar of ouder, ga dan naar de productvergelijker dames- of herenfiets en zoek daar op de kleinste framemaat.
Bovenstaande maten geven een indicatie. Om te passen kun je het beste je kind op de fiets zetten met de benen bijna gestrekt. De ene voet moet op de onderste pedaal rusten. De andere voet moet de grond raken. De fiets mag dus nooit te groot zijn: het kind moet altijd bij de grond kunnen om zelfstandig stil te kunnen staan. Uiteraard kun je een fiets wel op de groei kopen doordat je het zadel en het stuur lager kunt zetten. Let ook op de breedte van het stuur. Het stuur moet even breed zijn als de schouderbreedte van je kind.
Soorten kinderfietsen
Er is een onderscheid tussen jongensfietsen en meisjesfietsen. Dit vind je terug bij de uitvoering van de kinderfiets. Er zijn ook veel modellen die voor beide geschikt zijn. Er is een aparte categorie voor de speciale themafietsen zoals de K3-meisjesfiets, de Bob de Bouwer-fiets en de Winnie the Pooh-fiets.
Het aanbod aan kinderfietsen is enorm groot. Een stoere mountainbike, een BMX met voetsteunen voor en achter of een vrolijk gekleurd stadsfietsje met zijwielen. Welk model kies jij en bij welk model staat je kind te springen? Welke het uiteindelijk wordt, is natuurlijk mede afhankelijk van je budget.
Wettelijke eisen
Ook een kinderfiets moet, net als de volwassen dames- en herenfiets, aan een aantal wettelijke eisen voldoen:
(bron: Infopolitie.nl).
Materiaal
Het frame van een kinderfiets is vaak van staal of aluminium. Het kan tegen een stootje, maar een nieuwe kinderfiets zal wel snel kleine lakbeschadigingen krijgen door het gebruik. Ook de velgen zijn van staal of aluminium.
Eigenschappen kinderfiets
Accessoires
Voor kinderfietsen bestaan er bergen accessoires verkrijgbaar. Veel modellen hebben in de standaarduitrusting een achterwielslot. Themafietsen hangen vol met mandjes voor of achter, kinderzitjes voor de pop of een zadeltas. De stoere jongensfietsen willen nog wel eens een bidonhouder in het frame gemonteerd hebben. Natuurlijk zijn al deze opties ook los te koop. Voor extra veiligheid van je kind kun je kiezen voor een fietshelm. Deze is niet verplicht, maar verkleint wel de kans op hoofdletsel bij valpartijen.
Welke maat fiets moet ik kopen?
Hanteer daarvoor de volgende tabel. De maat van de fiets wordt aangegeven in wielmaat, in inch.
Vanaf 11 jaar past het kind op een volwassen fiets met een klein frame en 26-inch banden. Bovenstaande maten geven een indicatie. Om te passen kun je het beste je kind op de fiets zetten met de benen bijna gestrekt. De ene voet moet op de onderste pedaal rusten. De andere voet moet de grond raken. De fiets mag dus nooit te groot zijn, het kind moet altijd bij de grond kunnen om zelfstandig stil te kunnen staan.
Hoe leer ik mijn kind fietsen?
Vooral met veel geduld! Je kind moet het zelf willen, dat is wel de basis voor het slagen van de onderneming. Belangrijk is ook het vertrouwen en het gevoel van veilig zijn. Laat je kind niet naar de trappers of het stuur kijken maar recht vooruit. Oefen vooral ook dat je kind leert stoppen. Om kantelen te voorkomen moet je kind leren één voet aan de grond te zetten. Tip om je kind vast te houden tijdens het oefenen: bind een lange das of sjaal om het middel van je kind en leer het aan deze leiband. fietsen. Gaandeweg laat je de sjaal vieren terwijl je kind denkt dat het nog steeds vastgehouden wordt. (bron: Infopolitie.nl)
Vanaf welke leeftijd fietst mijn kind zonder de zijwieltjes aan de fiets?
Dat wisselt per kind: sommigen kunnen al vanaf hun vierde jaar zonder zijwieltjes fietsen. Maar gemiddeld duurt het tot het kind vijf jaar is voordat hij of zij zelfstandig kan fietsen.
Is een fietshelm verplicht?
Nee, de fietshelm is niet verplicht maar het biedt wel extra bescherming. Vooral in het begin fietsen kinderen nog niet stabiel en slingeren ze alle kanten uit. Een fietshelm verlaagt de kans op hoofdletsel. Er is nog geen Nederlands keurmerk voor fietshelmen, in het buitenland wel. De ANWB test regelmatig fietshelmen voor kinderen. Je hebt al een fietshelm vanaf € 13,50.
Is het oranje vlaggetje verplicht? En waar koop ik dat?
Nee, de vlag is niet verplicht. De oranje vlag op een hoge staak is er voor de veiligheid van het fietsende kind. Vaak wordt het kind over het hoofd gezien. Met de oranje vlag is het beter zichtbaar. De vlaggen zijn niet duur en je monteert het makkelijk en snel op de fiets.
Moet mijn kind een fietsexamen afleggen?
Op de lagere school, in groep 7 of 8, doet een kind mee aan het Landelijk Verkeersexamen. Tot die tijd moet je zelf als ouder je kind fietsen in het verkeer bijbrengen en de basisregels uitleggen.
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte begrippen voor kinderfietsen.
Achtervering
Voor extra comfort hebben sommige modellen kinderfietsen vering: voorvering, achtervering of zadelvering. Een compleet geveerde fiets heeft ‘full suspension' in de naam staan. Niet veel kinderfietsen zijn compleet geveerd: het komt vooral bij de mountainbikes voor.
Diefstalpreventiechip
Momenteel zijn er nieuwe "chipsystemen" bijgekomen die als de ultieme beveiliging tegen fietsendiefstal gelden. Er wordt een chip binnenin de fiets ingebouwd, waarmee hij uniek is gecodeerd. Met een "leespen" kan de code aan de buitenkant van de fiets worden uitgelezen, zodat de eigenaar kan worden vastgesteld.
Framemaat
Bij dames- en herenfietsen wordt de maat aangegeven in framehoogte, gemeten in centimeters. Dit is bij kinderfietsen niet het geval. Hier wordt de wielmaat aangegeven, aangeduid in inch.
Lage instap
Een lage instap is er voor het makkelijker op- en afstappen van de fiets. Vooral bij de damesfietsen is dit een optie: bij kinderfietsen komt het niet vaak voor. Er zijn ook fietsen waarbij er twee modellen zijn van hetzelfde type. Het ene type heeft een normale instap en er is een tweede model met een lage instap.
Leeftijd
Bij dames- en herenfietsen wordt de maat aangegeven in framehoogte, gemeten in centimeters. Dit is bij kinderfietsen niet het geval. Hier wordt de wielmaat aangegeven, aangeduid in inch. Hanteer daarbij de volgende wielmaten:
Vanaf 11 jaar past het kind op een volwassen fiets met een klein frame en 26-inch banden. (bron: Infopolitie.nl)
Als je op zoek bent naar een fiets voor een kind van 11 jaar of ouder, ga dan naar de productvergelijker dames- of herenfiets en zoek daar op de kleinste framemaat.
Materiaal frame
Het frame van een kinderfiets is vaak van staal of aluminium. Het kan tegen een stootje, maar een nieuwe kinderfiets zal wel snel kleine lakbeschadigingen krijgen door het gebruik. Ook de velgen zijn van staal of aluminium.
Materiaal velgen
Het frame van een kinderfiets is vaak van staal of aluminium. Het kan tegen een stootje, maar een nieuwe kinderfiets zal wel snel kleine lakbeschadigingen krijgen door het gebruik. Ook de velgen zijn van staal of aluminium.
Naafdynamo
Een goede verlichting op de fiets is onmisbaar, vooral voor de kinderen die in het donker 's ochtends naar school fietsen. De voor- en achterlamp wordt niet meer alleen door de ouderwetse draaidynamo aangedreven. De nieuwste variant is de naafdynamo. Deze doet het altijd en geeft geen weerstand tijdens het fietsen.
Rem
Heel belangrijk voor de kinderfiets zijn de remmen: een terugtraprem, handremmen of een combinatie ervan. Een veilige kinderfiets heeft twee handremmen (ook wel velgremmen) of een terugtraprem.
Standlicht
Ook nieuw is het standlicht. Het standlicht blijft branden, ook al staat de fiets stil. Ook de stilstaande fietser is nu zichtbaar in het donker.
Type
Er zijn verschillende typen kinderfietsen. Het meest gangbare model is de stadsfiets. Dit is een recht-door-zee-fiets, stevig en robuust, voor klein tot groot. Vooral om te leren fietsen is deze fiets het meest geschikt, omdat het een simpel model is waarbij vooral aan veiligheid is gedacht. De meest fietsjes met zijwielen zijn van dit model. De mountainbike is vooral bedoeld voor wat oudere kinderen die al zelfstandig kunnen fietsen. Het is een stoere fiets, vaak met vering en versnellingen. De mountainbike of MTB is voor fietsen op ruwe ondergrond zoals in het bos, op het strand of op de hei. De crossroad is een combinatie van een stadsfiets met een mountainbike. De fiets biedt het comfort van de stadsfiets maar met de eigenschappen van de MTB. Er zijn zowel crossroad jongensfietsen als meisjesfietsen. De BMX is een stuntfiets, met speciale voetsteunen voor en achter. Het is een fiets zonder versnellingen met uitzonderlijk kleine wielen.
Uitvoering
Er zijn kinderfietsen speciaal voor meisjes en voor jongens. Dit vind je terug bij de uitvoering van de kinderfiets. Er zijn ook veel modellen die voor beide geschikt zijn. Er is een aparte categorie voor de speciale themafietsen zoals de K3-meisjesfiets, de Bob de Bouwer-fiets en de Winnie the Pooh-fiets.
Verende zadelpen
Voor extra comfort hebben sommige modellen kinderfietsen vering: voorvering, achtervering of zadelvering. Deze vering is ook bekend onder de naam full suspension.
Verlichting automatisch
Zodra het schemert, gaat de verlichting automatisch aan.
Versnellingen
Als de fiets versnellingen heeft, staat dit veld op 'ja'.
Verstelbare stuurpen
Alle sturen zijn in hoogte instelbaar. Met verstelbare stuurpen bedoelen wij dat het zonder gereedschap kan. Doe dit alleen nooit tijdens het fietsen, maar zorg dat je stilstaat.
Voorvering
Voor extra comfort hebben sommige modellen kinderfietsen vering: voorvering, achtervering of zadelvering.
Wielmaat
Bij dames- en herenfietsen wordt de maat aangegeven in framehoogte, gemeten in centimeters. Dit is bij kinderfietsen niet het geval. Hier wordt de wielmaat aangegeven, aangeduid in inch. Hanteer daarbij de volgende wielmaten:
Vanaf 11 jaar past het kind op een volwassen fiets met een klein frame en 26-inch banden.