Herenhorloges verschillen onderling sterk in hun mogelijkheden en prijzen en daarom kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Jij bent op zoek naar een herenhorloge en kunt wel wat hulp gebruiken. In deze tekst bespreken we de belangrijkste dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een herenhorloge. Om je te helpen in het maken van een goede keuze geven we je eerste enkele kooptips.
Tips voor het kopen van een horloge Let bij het kopen van een nieuw horloge op de volgende aspecten:
- Het soort glas. Indien je het horloge intensief wilt gaan gebruiken kun je het beste kiezen voor krasvast glas. Een voorbeeld hiervan is saffierkristalglas.
- De soort sluiting. Horloges worden met verschillende soorten sluitingen geleverd, zoals een gespsluiting of een kliksluiting. Daarnaast bestaan er horloges met extra veilige sluitingen, bijvoorbeeld horloges die moeten worden omgeschoven als een armband en vervolgens vast geklikt dienen te worden. Het voordeel van deze sluiting is dat je je horloge niet snel kunt verliezen als de sluiting per ongeluk mocht opengaan.
- De mate van waterbestendigheid, aangeduid in bar en/ of atm. Het ene waterbestendige horloge kan alleen tegen spatjes terwijl je met het andere kunt zwemmen. Kijk in de onderstaande tabel voor een compleet overzicht welke aanduiding voor waterbestendig geschikt is voor welk gebruik.
- Het gebruik: bedenk goed waar je een horloge voor wilt gebruiken en pas je horloge hierop aan. Werk je bijvoorbeeld in de bouw, kies dan voor een duurzaam horloge dat goed tegen een stootje kan. Wil je met je horloge sporten, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een horloge met een hartslagmeter. Of wil je met je horloge kunnen duiken, kies dan voor een waterdicht horloge van minimaal 20 bar.
- Weet je al welk horloge je wilt kopen? Neem dan de tijd en vergelijk! De prijs van één en hetzelfde horloge kan tientallen euro’s verschillen per winkel.
Er zijn in principe twee soorten horloges: mechanische horloges en kwartshorloges. Het verschil tussen mechanische horloges en kwartshorloges is dat je de mechanische horloges op moet winden. Bij kwartshorloges is dat niet nodig, maar dien je de batterij eens in de zoveel jaar te vervangen.
Een mechanisch horloge moet worden opgewonden en wordt ook wel een opwindhorloge genoemd. Het opwinden kan automatisch of handmatig gebeuren:
Een automatisch mechanisch horloge reageert op bewegingen. Door beweging (kinetische energie) wordt de hoofdveer van het horloge opgewonden. Als je per dag 12 uur of langer loopt, blijft het horlogemechanisme lopen als gevolg van je bewegingen. Als je een paar dagen het horloge niet hebt gedragen moet je het eerst handmatig opwinden voordat het mechaniek weer op beweging reageert. Een handmatig mechanisch horloge dient dagelijks handmatig opgewonden te worden om de veer te spannen.
Kwartshorloges Kwartshorloges kunnen verder worden onderverdeeld in de volgende typen:
- Analoog kwartshorloge: de wijzerplaten van dit type horloge geven de tijdsintervallen met cijfers of streepjes aan.
- Digitaal kwartshorloge: dit type horloge geeft de tijd digitaal aan en beschikt meestal ook over andere functies.
- Anadigi kwartshorloge: dit soort horloge is een combinatie van de twee bovenstaande. Het beschikt namelijk over een wijzerplaat met cijfers maar ook over een digitaal display.
Functies van horloges
Horloges kunnen over verschillende functies beschikken. De functies van een horloge worden soms ook wel aangeduid met de term ‘complicaties’. Voorbeelden van functies waar een horloge over kan beschikken zijn:
- Datumaanduiding: behalve de dag geven sommige horloges ook de week, de maand en het jaar weer.
- Dieptemeter
- Eeuwigdurende kalender
- Hartslagmeter
- Hoogtemeter
- Maanstand
- Stopwatch
- Tweede tijdzone
- Wekker
- Waterbestendig: de onderstaande tabel geeft weer voor welk gebruik de verschillende waterbestendige horloges geschikt zijn.
Aanduiding waterbestendig
|
Geschikt voor
|
Geen
|
Niet geschikt voor blootstelling aan water
|
Waterbestendig/ waterresistent
|
Blootstelling aan waterdruppels zoals regen en handenwassen
|
5 bar/ atm
|
Blootstelling aan water zoals afwassen en douchen
|
10 bar/ atm
|
Zwemmen en snorkelen
|
20 bar/ atm
|
Duiken t/m ca 30 meter
|
100 bar / atm
|
Proffesioneel duiken
|
Prijsverschil tussen horloges De reden dat de prijzen van horloges aanzienlijk uiteenlopen komt door de onderstaande factoren:
- Materiaal: horloges kunnen van onder andere staal, plastic, zilver en goud gemaakt zijn. Vanzelfsprekend hangt er een duurder prijskaartje aan een gouden horloge dan aan een plastic horloge.
- Het merk: het merk van een horloge bepaalt in grote mate de prijs van een horloge. Bepaalde merken horloges lijken tot een statussymbool verheven te zijn en daar leggen sommige mensen graag een groot geldbedrag voor neer. Populaire merken zijn onder andere: Casio, Ice-Watch en Danish Design.
- De functies: beschikt een horloge over veel geavanceerde functies, dan is het horloge meestal duurder dan een vergelijkbaar horloge met minder functies. Bedenk dus goed of je daadwerkelijk gebruik zult maken van functies als een dieptemeter voordat je hier geld aan uitgeeft.
- De (web)winkel: helaas is het waar. De prijzen van een horloge kunnen flink uiteenlopen wanneer je de prijzen in verschillende winkels vergelijkt.