Van een schilderij ophangen tot een complete verbouwing: een elektrische boormachine is een onmisbaar stuk gereedschap voor vrijwel iedere klus. Er bestaan verschillende soorten boormachines, zoals een gewone boormachine, een klopboormachine en een boor- en breekhamer. Met een boor kun je in verschillende materialen gaten boren, zoals in steen, beton, hout of metaal. Je moet er wel op letten dat het losse boortje geschikt is voor het materiaal waarin je gaat boren. Met een houtboortje in een stenen muur boren is funest voor je boor en de muur. Jij bent op zoek naar een boormachine, maar welke boormachine kun je het beste kopen en waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een boormachine?
Moet ik een verwijderingsbijdrage betalen?
Nee. Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een wasmachine, droger, koelkast of koffiezetapparaat betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een elektrische boormachine hoef je geen bijdrage te betalen.
Ik wil een boormachine huren, kan dat ook via deze site?
Nee, dat kan niet via VERGELIJK.NL maar wel via de bij ons aangesloten winkels.
Hieronder tref je een alfabetisch overzicht van de veelgebruikte begrippen over boormachines.
Accessoires
Bij de boormachine zitten vaak verschillende soorten boortjes. De setjes zijn ook los te koop, in diverse maten en diameters en voor de verschillende materialen. Andere accessoires zoals pluggen en schroeven willen er ook nog wel eens bijgeleverd worden. Als je een accuboormachine koopt, is een tweede accu ook een nuttige accessoire.
Accuvoeding
Lichtere boormachines en klopboren zijn tegenwoordig vaak uitgerust met een accuvoeding. De accu wordt in de boormachine zelf of in een speciaal oplaadstation opgeladen, en kan daarna gebruikt worden. Het grote voordeel hiervan is dat de boormachine veel handzamer in gebruik is, zonder noodzaak van een stopcontact in de buurt. Bij accuboormachines worden soms twee accu’s meegeleverd, zodat de boor langer achter elkaar gebruikt kan worden.
Beitelstand
Met de boor- en breekhamer is beitelen mogelijk, daarom vind je bij de productinformatie de beitelstand terug.
Boordiameter
Iedere boormachine kent een maximale boordiameter, maar deze diameter wisselt per materiaalsoort. Daarom vind je de boordiameter terug voor steen, staal en hout. Naast het materiaal is ook de toegepaste boortechniek van belang om de maximale boordiameter te bereiken.
Boorkop
In de boorkop zet je het losse boortje en dit draai je vervolgens vast. Er zijn vier verschillende types boorkoppen: de tandkrans, de snelspan, de SDS+- en SDS max-boorkop. De SDS+- en SDS max-boorkoppen komen alleen voor bij hamerboren. Het boortje heeft dan op het einde dat in de boorkop gaat een plat stuk in plaats van rond. Dit zorgt ervoor dat het boortje altijd vergrendeld zit maar wel de extra ruimte heeft voor de hamerbeweging.
De boorkop heeft een maximale opening voor boortjes. Dit wordt aangegeven met de opnameboorkop in millimeters en geeft de uiterste dikte (diameter) van de te gebruiken boortjes aan. Als je de huidige boormachine gaat vervangen is het belangrijk hierop te letten, zodat je de losse boorsetjes van de oude boormachine nog wel kunt blijven gebruiken.
Continue boren
Een handige extra is de stand continue boren. Dan hoef je niet meer de hele tijd de aanknop ingedrukt te houden tijdens het boren.
Draaibare zijhandgreep
Met een draaibare zijhandgreep heb je meer grip op het apparaat.
Draaistop
De draaistop gebruik je alleen bij beitelen. Hiermee draait de boorkop niet meer maar staat hij stil waardoor de machine alleen nog maar een voor- en achterwaartse beweging maakt.
Koffer
Voor transport, opslag en veiligheid wordt de boormachine in een koffer geleverd. Deze is meestal van hard plastic, van kunststof of soms zelfs van aluminium. De koffer is niet standaard, daarom staat het apart vermeld.
Linkshandig
Niet alle boormachines zijn geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen. Als dit specifiek wordt vermeld bij het type, vind je dat terug bij onze informatie.
Max. boordiameter hout/ staal/ steen
Iedere boormachine kent een maximale boordiameter, maar deze diameter wisselt per materiaalsoort. Daarom vind je de boordiameter terug voor steen, staal en hout. Naast het materiaal is ook de toegepaste boortechniek van belang om de maximale boordiameter te bereiken.
Max. slagkracht
De maximale slagkracht wordt vermeld in de meeteenheid Joule en geeft de energie van de boorbeweging aan. De slagkracht is met de hand regelbaar en vaak traploos instelbaar.
Max. toerental
De snelheid van het boren wordt aangegeven in toerental per minuut. In de productvergelijker vind je het minimale en het maximale toerental terug. De meeste boormachines zijn traploos instelbaar, zodat je zelf het toerental in kunt stellen. Afhankelijk van de ondergrond en het materiaal bepaal je dan zelf de snelheid van het gaten boren.
Min. toerental
De snelheid van het boren wordt aangegeven in toerental per minuut. In de productvergelijker vind je het minimale en het maximale toerental terug. De meeste boormachines zijn traploos instelbaar, zodat je zelf het toerental in kunt stellen. Afhankelijk van de ondergrond en het materiaal bepaal je dan zelf de snelheid van het gaten boren.
Netstroom
Er zijn boormachines die op netstroom werken, deze moeten dus met een stekker aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Verreweg de meeste klopboren en boorhamermachines zijn van dit type. Dit omdat de boorklussen die met deze machines worden uitgevoerd zwaarder zijn, daardoor meer energie kosten en ook duurzamere, en dus zwaardere, motoren in de boormachines vereisen.
Opnameboorkop
De boorkop heeft een maximale opening voor boortjes. Dit wordt aangegeven met de opnameboorkop in millimeters en geeft de uiterste dikte (diameter) van de te gebruiken boortjes aan. Als je de huidige boormachine gaat vervangen is het belangrijk hierop te letten, zodat je de losse boorsetjes van de oude machine nog wel kunt blijven gebruiken.
Slagkracht
De maximale slagkracht van de boormachine wordt vermeld in de meeteenheid Joule en geeft de energie van de boorbeweging aan. De slagkracht is met de hand regelbaar en is vaak traploos instelbaar. Hoe meer Wattage de boormachine heeft, des te meer slagkracht de boor heeft.
Slagstop
Naast boren kan een boormachine ook slaghameren, beitelen of schroeven. Met de slagstop kan het hamermechanisme uitgeschakeld worden om te boren en te schroeven.
Toerental
De snelheid van het boren wordt aangegeven in toerental per minuut. In de productvergelijker boormachines vind je het minimale en het maximale toerental terug. De meeste boormachines zijn traploos instelbaar, zodat je zelf het toerental in kunt stellen. Afhankelijk van de ondergrond en het materiaal bepaal je dan zelf de snelheid van het gaten boren.
Type boorkop
Op het einde van de boormachine bevindt zich de boorkop. In de boorkop zet je het losse boortje en deze draai je vervolgens vast. Er zijn vier verschillende type boorkoppen: de tandkrans-, de snelspan-, de SDS+- en SDS max-boorkop. Ze zijn onder te verdelen in twee groepen: de groep waarvoor je gereedschap nodig hebt om het boortje te vervangen en de groep waarbij dat niet hoeft. Alleen voor de tandkransboorkop heb je nog het bijgeleverde sleuteltje nodig om het boortje vast of los te draaien. Met een snelspan-, SDS+- en SDS max-boorkop heb je geen gereedschap nodig. Hier duw je het boortje in de boorkop en vergrendel je de boorkop met een draai- of klikbeweging. De SDS+- en SDS max-boorkoppen komen alleen voor bij hamerboren. Het boortje heeft dan op het einde dat in de boorkop gaat een plat stuk, in plaats van rond. Dit zorgt ervoor dat het boortje altijd vergrendeld zit maar wel de extra ruimte heeft voor de hamerbeweging.
Type boormachine
Er zijn drie typen boormachines. Afhankelijk van het (veelvuldige) gebruik ervan maak je de keuze.
De boormachine is van de drie modellen het instapmodel. Deze universele boor is geschikt voor het normale klus- en boorwerk in hout en staal.
De klopboormachine biedt meer mogelijkheden. De klopboor kent een extra stand, namelijk de klopboor, ook wel hamerboor genoemd. Dit is een krachtiger manier van boren dan de normale boorstand. Beton of ander hard materiaal is voor de klopboormachine geen probleem, terwijl een gewone boormachine daar niet doorheen komt. Het aantal slagen per minuut is dan van belang en geeft de kracht van het kloppen aan. Let wel, de klopboorstand gebruik je niet bij alle klussen.
De boor- en breekhamer tenslotte is uitermate geschikt voor de professionele klusser en vakman. Van de drie modellen is dit de krachtigste boormachine, die naast boren ook kan breken en slopen. Ook beitelen is met dit model mogelijk, daarom vind je bij de productinformatie de beitelstand terug.
Vermogen
Het vermogen van de boormachine wordt aangegeven in Watt. Hoe hoger het Wattage, des te krachtiger de machine.