Kooptips beamer
Waar moet ik op letten als ik films wil afspelen?
Voor een intensieve bezigheid als het projecteren van een complete film zul je wel een stevige lamp moeten hebben die genoeg ANSI-lumen in huis heeft. Je moet er natuurlijk op letten dat de beamer breedbeeld ondersteunt en sommige home cinema projectoren hebben bijvoorbeeld ook een aansluiting voor surroundgeluid. Verder moet de beamer stil genoeg zijn, zodat je er geen last van hebt tijdens het kijken.
Zijn beamers draagbaar?
In principe zijn ze allemaal wel draagbaar. De kleinere modellen zijn omstreeks 1,5 kilogram. Een draagtas is ook wel handig: het is gevoelige elektronica!
Kan ik mijn 40 kilo zware projector aan het plafond hangen?
Dat ligt er natuurlijk maar net aan hoe stevig het plafond of de montage is en het gewicht van de beamer. Er technisch op ingaan heeft weinig zin. Als je echt denkt dat het een gevaar vormt voor je huisdieren, dan moet je bij aankoop van een plafondmontage even goed kijken naar het maximale gewicht dat het draagt.
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte technische termen in de productvergelijker. Deze verklarende woordenlijst is ook terug te vinden op de detailpagina's van de productvergelijker
Aanbevolen resolutie
De resolutie wordt weergegeven in pixels, in aantal horizontaal en verticaal. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. De meest voorkomende resoluties zijn 800x600 en 1024x768. Er zijn ook beamers die 1280x1024 aankunnen of nog hogere resoluties. Een beamer kent meerdere resoluties maar heeft een aanbevolen resolutie. Die geeft aan dat het beeld in die bepaalde resolutie de beste kwaliteit geeft. In onze productvergelijker vind je resolutie terug in twee velden: de aanbevolen resolutie en de maximale resolutie.
Afstandsbediening
Aangezien een beamer heel vaak op grote afstand van het projectieoppervlak staat, is het handig om een afstandsbediening erbij te hebben zodat je niet steeds heen en weer moet lopen om de focus te veranderen of het beeld in te zoomen. Zo'n afstandsbediening is vaak gecombineerd met een laser, maar deze wordt ook nog wel eens los geleverd. Los of niet los, als er een laseraanwijzer bij zit kun je dat terugvinden in het veld 'laseraanwijzer'.
Beamerlamp
De lumen moeten natuurlijk ergens vandaan komen: in de beamer zit een lamp. Zo'n lamp is echter niet onsterfelijk en zal dus op een moment vervangen moeten worden. De levensduur is terug te vinden in onze productvergelijker en geeft aan hoe lang de lamp volgens de fabrikant meegaat, in uren uitgedrukt. De lampen zijn helaas erg prijzig, dus een flink uithoudingsvermogen scheelt in de portemonnee. Het komt ook voor dat een lamp niet of heel moeilijk te vervangen is. Ook in de gaten houden dus!
Breedbeeld
Deze specificatie geeft aan of de beamer breedbeeld (16:9) ondersteunt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn de meeste films opgenomen in een breedbeeldformaat. Deze kun je dus afspelen op een beamer met breedbeeldondersteuning.
Contrastratio
Contrastratio betekent dat kleuren die veel op elkaar lijken, zoals donkergrijs en zwart, lastiger te onderscheiden zijn. Hoe hoger de ratio, hoe beter de kleuren zijn te onderscheiden. Net zo belangrijk als contrastratio is de helderheid van de projectielamp. Voor beiden geldt: hoe hoger, hoe beter.
Focus
Geeft aan of je de focus van de projector handmatig kunt instellen of dat dit automatisch gebeurt.
Automatisch: de projector bepaalt zelf de beste focus op het object.
Handmatig: de gebruiker kan geheel handmatig de lens draaien om een optimale focus te bereiken.
Geluidsproductie
Als je rustig films wilt kijken of ongestoord spellen wilt spelen, is het verstandig om op het geluidsniveau van de projector te letten. Er zijn fluisterstille apparaten maar ook projectors die wat luidruchtiger zijn. Je vindt het geluidsniveau per projector terug in de productvergelijker, aangegeven in decibel. Hoe lager dit getal, hoe stiller de machine is. Een stille projector zit rond de 25 dB.
Horizontale frequentie
Dit veld geeft de maximale horizontale verversingssnelheid van de projector aan. Het getal geeft aan hoevaak het beeld maximaal ververst kan worden binnen 1 seconde. Samen met een snelle verticale verversing krijg je een "stil" beeld te zien. Vroeger kon je het beeld nog wel eens zien 'trillen': wat je dan zag was de verversing van het beeld. Hoe hoger dit getal, hoe stiller het beeld.
Ingang
Hier staan de video- en audioingangen van de beamer beschreven. Dit loopt uiteen van een analoge D-SUB-aansluiting voor je pc-monitor tot een heel arsenaal aan video- en audiosignalen zoals S-Video, DVI, SCART en composite. D-SUB komt het meest voor bij (wat oudere) CRT-monitoren. DVI is de digitale variant ervan, te vinden op veel nieuwere (LCD-)monitoren. S-Video en composite zijn handig om een televisiesignaal op aan te sluiten. SCART is een oude bekende die audio en video combineert.
HD Ready
Door de komst van High Definition-kwaliteit in beeld en geluid zijn er tegenwoordig steeds meer beamers te vinden die HD Ready zijn. Wat wil zeggen dat ze een HDMI-, DVI- of componentaansluiting hebben en de beamer minimaal 720 beeldlijnen aankan.
Keystonecorrectie
Een andere term die je veel zult terugvinden bij beamers is keystonecorrectie. Dit houdt in dat als jij de beamer in een hoek op het oppervlak laat schijnen, in plaats van recht er tegenover, het beeld dan automatisch door de beamer gecorrigeerd wordt. Was dit niet het geval, dan zou het resultaat meer lijken op een trapezoïde. Deze functie zul je in vrijwel elke beamer terugvinden.
Lampspecificatie
Hier staat aangegeven welke lamp er in de beamer hoort. Dit is handig als je de lamp moet vervangen en niet weet wat er eigenlijk in moet.
Levensduur
Een beamerlamp heeft een beperkte levensduur. De fabrikant heeft dit aangegeven omdat beamerlampen flink wat stroom verbruiken en dus ook sneller kapot gaan. Dit wordt aangegeven in uren.
Lichtopbrengst
De lichtopbrengst wordt aangegeven in 'lumen'. Dit is een wetenschappelijke term voor de hoeveelheid licht die een beamerlamp projecteert. Hoe hoger dit getal (hoge lichtintensiteit), hoe helderder het beeld en hoe groter de projectieafstand kan zijn.
Picture in picture
'Picture In Picture' is een techniek om meerdere projecties binnen een projectieoppervlak te tonen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld aan de linkerkant van het scherm de laatste beursnoteringen volgen en aan de rechterkant een leuke film.
Plafondmontage
Een beamer aan het plafond monteren bespaart ruimte. Dit is vaak optioneel, dus mocht je dat willen dan zul je er apart een (geschikte) plafondmontage bij moeten bestellen.
Projectieafstand
Het is zaak om de projectieafstand op te meten. Projectoren met veel ANSI-lumen, de wetenschappelijke term voor de hoeveelheid licht die geprojecteerd wordt, zullen goed werken in een grote kamer of zaal. Een woonkamer is echter vaak wat kleiner en daarbij zul je dus een beamer met hooguit vijf tot tien meter projectieafstand nodig hebben. Deze afstanden zijn terug te vinden in de productvergelijker.
Projectietechniek
Beamers kennen een tweetal projectietechnieken.
Regio
Het is van belang in de gaten te houden of de projector geschikt is voor het land waarin je woont. In het grootste deel van Europa, Nederland incluis, gebruikt men PAL. NTSC is vooral populair in Amerika en een deel van Azië. SECAM is een iets meer obscure kleurcoderingstechniek, terug te vinden in o.a. Frankrijk, Rusland en Afrika.
Resolutie
Verder is de resolutie die de projector heeft van belang. Dit loopt uiteen van VGA (640x480 pixels) tot UXGA (1600x1200) of meer. Als je een computerscherm van 1024x768 pixels wilt projecteren op de muur dan heb je een beamer nodig die XGA ondersteunt.
Verticale frequentie
Dit veld geeft de maximale verticale verversingssnelheid van de projector aan. Het getal geeft aan hoe vaak het beeld maximaal ververst kan worden binnen 1 seconde. Samen met een snelle horizontale verversing krijg je een "stil" beeld te zien. Vroeger kon je het beeld nog wel eens zien 'trillen': wat je dan zag was de verversing van het beeld. Hoe hoger dit getal, hoe stiller het beeld.
Zoom
Zoomen middels het mechaniek in de lens van de camera. Hiermee blijft de scherpheid van de foto gegarandeerd. Je kunt hiermee een object in de verte dichterbij halen zonder verlies van kwaliteit.