Onderzoek: Drentenaren worden niet warm of koud van iPhone

Onderzoek: Drentenaren worden niet warm of koud van iPhone

Platteland wil Samsung smartphone, de Randstad een iPhone
Wij deden onderzoek naar de populariteit van iPhones versus Samsung smartphones in Nederland. Wat blijkt? Inwoners van de provincie Drenthe zijn het minst geïnteresseerd in de iPhone. De Drentenaren bekeken de afgelopen 5 jaar bijna  6 keer zo veel Samsungs als iPhones. In de Randstad is dit verschil veel kleiner. In de grafiek hieronder kun je de overige uitkomsten zien.

samsung vs iphone 2

Bezoekers met een iPhone of Samsung
Natuurlijk krijgen wij ook veel bezoekers via een Samsung telefoon of een iPhone. We onderzochten of we meer bezoek via iPhones of Samsungs binnenkregen. De resultaten sluiten aan bij onze eerdere bevindingen. Alleen vanuit de Randstad krijgen we meer bezoekers via iPhones, dan via een Samsung telefoon. Bekijk de opvallendste resultaten in de tabellen hieronder:

tabel samsung en iphone 2

Favoriet model per provincie
We keken ook naar welk model van Samsung of Apple favoriet was in elke provincie. De opvallendste uitkomst is dat in Noord-Holland de afgelopen 5 jaar het meest naar de iPhone 5s is gekeken. Dit terwijl in de andere provincies een Samsung telefoon het populairst was. Zoals je in de tabel hieronder kunt zien, waren dat voornamelijk de Samsung Galaxy S3 en Samsung Galaxy S3 mini.

tabel populairste smartphone 2

Ook provinciale verschillen bij andere producten
De regionale verschillen zijn niet alleen terug te zien op het gebied van telefoons. We hebben een steekproef getrokken bij iedere productgroep, waar bekende merken met elkaar strijden. Zo zie je dat er ook op het gebied van spelcomputers de nodige verschillen zijn. In Overijssel zijn de Microsoft consoles relatief het populairst, in Flevoland juist de Playstations. Bekijk hieronder de verhouding tussen bekeken Microsoft en Sony consoles (Xbox vs Playstation).

sony vs microsoft 2

Een ander product dat we bekeken, is de wasmachine. Deze categorie is namelijk duidelijk in twee kampen verdeeld. De twee merken die erg populair zijn in Nederland zijn Miele en Bosch. Reden genoeg om dit verder te onderzoeken. Bekijk hieronder wat in Nederland de echte ‘Miele provincies’ en ‘Bosch provincies’ zijn.

tabel miele en bosch 2

Conclusie
Uit ons onderzoek blijkt dat iedere provincie zo zijn eigen voorkeuren heeft. Van noorderlingen die liever geen iPhone willen, tot mensen uit Flevoland die liever voor Miele dan voor Bosch kiezen. Heb jij zelf nog bepaalde merkvoorkeuren? Zou dat misschien komen omdat je in een bepaalde provincie woont?

 

Share This