Geen haast met verschoontafels in openbare herentoiletten

Geen haast met verschoontafels in openbare herentoiletten

Wanneer het op luiers verschonen aankomt dan zijn de meeste Nederlandse huishoudens nog erg traditioneel. In 75% van de gevallen wordt deze taak namelijk door vrouwen uitgevoerd. Het onderzoek van vergelijkingswebsite vergelijk.nl onder 230 Nederlandse ouders laat deze resultaten zien. Toch voelt 25% van de mannen zich geëmancipeerd genoeg om ook de handen uit de mouwen te steken als het gaat om het verschonen van de allerjongsten.Luiers verschonen mannen vs. vrouwen

Het onderzoek werd uitgevoerd omdat men de verwachting had dat tegenwoordig het verschonen van luiers steeds meer een mannentaak wordt. Deze verwachting is onder andere ontstaan door de #smelfie rage van een jaar geleden. Wat is een smelfie? Mannen die trots een foto plaatsen op social media kort na het uitvoeren van deze, toch altijd onsmakelijke, taak. Ze wilden hiermee duidelijk maken dat je juist een echte man bent als je de luiers van je kinderen verschoont. Het heeft bij de populatie van het huidige onderzoek (helaas) niet het gewenste effect gehad.

Wasbare luiers in opkomst

Nog altijd zijn wegwerp luiers populairder dan de hydrofiele variant, ook wel wasbare luiers genoemd. De meest gebruikte merken zijn Pampers, Kruidvat huismerk en Huggies. Uit het onderzoek blijkt echter dat het gebruik van wasbare luiers in opkomst is. Deze ontwikkeling wordt bevestigd door Google Trends: sinds 2011 is het aantal zoekopdrachten zes keer zo groot geworden. Een ander opvallend feit is dat vooral in de provincies Noord-Brabant en Overijssel veel gebruikers van wasbare luiers wonen. Meer dan 70% van de website bezoekers in deze categorie zijn namelijk afkomstig uit de hiervoor genoemde provincies.

Gebruik wasbare luiers naar provincie
Men gebruikt voornamelijk wasbare luiers om kosten te besparen. Opvallend is dat in dezelfde periode dat carnaval begint, de zoektocht naar wasbare (goedkopere) luiers explosief steeg. Een klein gedeelte gebruikt deze variant vanuit een milieuvriendelijke gedachte want circa 5% van het huishoudelijk restafval bestaat uit luiers. Door het gebruik van wasbare luiers draag je dus al eenvoudig bij aan een beter milieu.

Tot slot

Iedere provincie en ieder gezin heeft zoals beschreven zijn eigen voorkeuren. Vergelijk.nl is benieuwd: behoor jij / behoort jouw man tot die 25% en maak je / maakt hij dan ook wel eens een #smelfie?!

Over het onderzoek

De beschreven onderzoeksresultaten zijn verkregen door een enquête op vergelijk.nl en het analyseren van bezoekersdata. Duizenden bezoekers bezochten vergelijk.nl/baby_kind/ direct, via advertenties, zoekmachines of verwijzingen. De enquête is ingevuld door 230 ouders.

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Share This